همه چی درباره ارتودنسی دندان
اُرتودُنسی دندان یکی از رشته های تخصصی در دندانپزشکی است و هر ساله افراد زیادی از این روش برای درمان دندان خود استفاده می نمایند.
اولین تخصص در دندانپزشکی شاخه ارتودنسی می باشد و در این علم دندان ها و فک هایی که در محل نامناسبی قرار گرفته اند اصلاح و به محل صحیح خود بازمی گردند.
وقتی دندان ها در جای درست خود قرار نمی گیرند، علاوه بر اینکه ظاهر زیبایی ندارند مشکلات بهداشتی را هم به دنبال خود دارد.
مشکلات بهداشتی را از این نظر می گوییم که وقتی دندان در جای درست نیست تمیز کردن و نگهداری از آن نیز سخت تر می شود و پوسیدگی دندان ها از عوارض آن خواهد شد.
از دیگر عوارض آن میتوانیم به موارد زیر اشاره نماییم:
- مشکلات لثه ای
- خوب جویده نشدن دندانها و مشکلات گوارشی
- TMJ
- احساس درد درگردن، شانه و پشت
همچنین دندان های کج و نامرتب به زیبایی ظاهر شخص آسیب می زند و اعتماد بنفس از وی می گیرد. از مزایای استفاده از درمان ارتودنسی، داشتن دهانی سالم با ظاهری مناسب و زیبا با طول عمر بالا اشاره کرد. در ادامه به این می پردازیم که ارتودنسی چه کاربردی دارد و چگونه صورت می گیرد.
شاید این سوال برای شما بوجود آمده باشد که زمان مناسب برای انجام ارتودنسی دندان چه وقت می باشد؟
چه زمانی شما احتیاج به ارتودنسی دندان دارید؟
زمان احتیاج به ارتودنسی را تنها دندانپزشک معالج شما مشخص می کند و او با استفاده از گذشته پزشکی شما و معاینه هایی که صورت گرفته تصمیم قطعی توسط دندانپزشک ارتودنسیت انجام می شود.
اگر دندان ها در وضعیت های زیر باشند امکان انجام ارتودنسی برای شما وجود دارد:
- زمانی که دندانهای فوقانی هم پوشانی عمودی زیادی بر روی دندانهای ردیف پایین دارند.
- به ظاهر “بولداگ” معروف است که در آن دندان های ردیف پایین خیلی جلوتر از دندان های فوقانی قرار می گیرد و ردیف بالا بیش از حد عقب هستند.
- هنگام جویدن دندانهای بالا از بعد عرضی به درستی بر روی دندانهای پایین قرار نمی گیرند
- باز بودن بین دو فک در ناحیه جلو عقب یا کناره ها
- خط میانی نابجا – هنگامی که خط میانی دندان های فوقانی با خط میانی دندان های پایینی در یک راستا قرار نمی گیرند.
- فاصله، فضاهای بین دندان ها که ممکن است بر اثر از دست دادن یک دندان یا حتی رشد ناقص یا عدم رشد یک دندان به وجود بیاید.
- شلوغی دندان، زمانی که تعداد زیادی دندان در یک ردیف دندانی قرار می گیرند. این وضعیت منجر به روی هم افتادن دندانها می شود.
چگونه با ارتودنسی دندان درمان می کنند؟
برای انجام ارتودنس دندان انواعی از ابزارها و روش ها وجود دارد. از جمله آنها ارتودنسی متحرک و ثابت می باشد که هر دو باعث تغییر وضعیت دندان ها و فک می شود.
استفاده از اینکه کدام مدل برای بیمار بهتر است را نوع شکل دندان و سن او مشخص می کند و بهترین نوع از دندان به او معرفی می شود. دستگاه ارتودنسی به آرامی فشار به دندان و فک وارد می کند و با گذشت مدت زمانی مشخص تغییر مناسبی را ایجاد می نماید.
همانطور که گفته شد ارتودنسی از تخصص های مهم در دندانپزشکی است و به منظور هماهنگ شدن دندان ها با یکدیگر صورت می پذیرد. از اصلی ترین وظایف ارتودنسی تشخیص به موقع و پیشگیری درمان ناهنجاری های دندانی فکی است.
این عمل توسط درمانهای ثابت یا متحرک ، ارتودنسی با براکت های هم رنگ دندان (سرامیکی) (کامپوزیتی)، یا توسط ارتودنسی نامرئی توسط سیستم لینگوال (قرار دادن براکت ها در پشت دندانها) یا ارتودنسی نامرئی با پلاک شفاف (Invisalign) و غیره انجام شود.
ارتودنسی ثابت می تواند توسط روش های Straight ،Edgewise ،Roth یا دیمون و غیره انجام شود. در ضمن می توان از تکنیک های جدید مانند مینی اسکرو Mini Screw در درمان ناهنجاریها کمک گرفت.
روش درمانی ارتودنسی دندان
روش های درمانی ارتودنسی دندان در دو گروه قرار دارند، گروه اول برای تصیح دندان ها و گروه دیگردرمان رفع ناهنجاری های فک می باشد.
درمان هر یک از این موارد نیاز به استفاده از دستگاه مخصوص خود را دارد. اگر بیماری که دارای ناهنجاری دندانی و یا فکی است در زمان مناسب به دندانپزشک مراجعه کند، می توان مشکلات بیمار را به راحتی با ارتودنسی درمان نمود و بر عکس اگر بیمار به موقع مراجعه ننماید و یا همکاری خوبی در حین درمان ارتودنسی نداشته باشد و یا شدت ناهنجاری فکی بسیار زیاد باشد بیمار نیاز به ارتودنسی به همراه جراحی خواهد داشت.
ارتودنسی در موارد زیر انجام می شود:
- مرتب کردن دندان
- منظم نمودن دندان
- درمان ناهنجاری های فک
- صاف کردن دندان ها
- ردیف شدن دندان
- ارتودنسی در بیماران لب شکری
بهترین سن برای ارتودنسی نیز به محض متوجه شدن هرگونه ناهنجاری فک و دندان می باشد و می بایستی به نزد متخصص ارتودنسی بروید و سن مشخصی برای اینکار معین نشده است.
حتی اگر کودک شما زیر 8 سال است. با مراجعه زود هنگام می توانید آمادگی لازم برای شروع یک درمان ارتودنسی حساب شده را کسب کنید. بهترین سن برای ارتودنسی از شروع 8 سالگی تا قبل از بلوغ کودک است.
اما این بدان معنا نیست که افراد بالای 14 یا 18 سال نمی توانند از درمان ارتودنسی بهره ببرند. درمان ارتودنسی بزرگسالان ممکن است در مقایسه با ارتودنسی کودکان زمان بیشتری ببرد. اما در نهایت به نتیجه دلخواه خواهند رسید.
انواع روش های ارتودنسی
یکی از رایج ترین روش های درمانی به روش ارتودنسی، ارتودنسی ثابت است که در آن از براکت های ثابت و سیم استفاده می شود.
در این روش براکت ها بر روی دندان های بیمار به وسیله کامپوزیت های مخصوص وصل می شوند وسیم های متصل کننده از براکت ها رد می شوند و با استفاده از کش های مخصوصی که برای این کار وجود دارد وصل می شوند.
این دستگاه ها را که ثابت هستند و هرماه توسط ارتودنتیست تنظیم می شود و با تغییرات سایز سیم و کش های مخصوص فک ها درمان ارتودنسی ادامه می یابد تا بعد از مدتی نتیجه مورد نظر حاصل شود.
در حال حاضر براکتهای شفاف که ظاهر زیباتری وجود دارند و شما می توانید با استفاده از نوع براکت امکان زیباتر بودن نمای ارتودنسی دندان خود را فراهم نمایید.
به نوعی از ارتودنسی می گویند که شما می توانید هنگام خوردن غذا و یا مسواک زدن از دهان خارج کنید چون این نوع از ارتودنسی به دندان چسبانده نمی شود.
دستگاه های ارتودنسی متحرک اغلب به دو دسته تقسیم می شوند:
- گروه اول متناسب با حرکت های ساده دندانی می باشد.
- دومین گروه از دستگاه های ارتودنسی متحرک برای حرکت دادن فک بالا و پایین مناسب است.
دستگاه ها برای این ساخته شده اند که، نیروی مشخصی را با کمک فنرها و پیچ ها و دیگر اجزای مکانیکی خود به دندان ها و یا فکین وارد کنند.
دستگاه ارتودنسی متحرک تنها برای نوع خاصی از حرکات ساخته شده است و از آنها میتوانیم برای درمان های تخصصی تر و دشوارتر نیز استفاده کنیم.
از مزایای دستگاه ارتودنسی متحرک میتوانیم به این اشاره نماییم که، بهداشت راحتر انجام می گیرد و امکان این وجود دارد که در صورت عدم تحمل آن را خارج نمایید و در نهایت هزینه کمتری را نسبت به درمان ثابت بپردازید.
تغذیه بعد از انجام ارتودنسی دندان
بعد از انجام ارتودنسی دندان مراقبت هایی لازم است انجام دهید، یکی از این موارد این می باشد که از خوردن خوراکی های رنگی، سفت، ذرت و تنقلات باید پرهیزکرد.
در مقابل مواد غذایی که دارای کلسیم است به شدت توصیه می شود و مصرف انواع ویتامین ها مواد معدنی مانعی ندارد. نوشیدنی های خنک نیز می توان خوردنش در این دوران برای شما بسیار لذتبخش باشد.
اما ممکن است با وجود مراقبت هایی که انجام می دهید، آسیب هایی نیز وارد شود در این زمان چه کارهایی باید انجام داد؟ ما مواردی را برای شما آورده ایم که ممکن است سوال در ذهن شما باشد:
1.اگر براکت ارتودنسی شما شل یا کنده شد چه کاری را باید انجام داد؟
- در این مواقع با متخصص ارتودنسی معالج خود تماس بگیرید و یک وقت اورژانسی معاینه ارتودنسی بگیرید. در صورتی که نسبت این موارد سهل انگار باشید در طول درمان ارتودنسی خود اختلال ایجاد می کنید.
2.چطور براکت ارتودنسی را تمیز کنیم؟
- برای تمیز کردن براکت های ثابت ارتودنسی از مسواک و براش مخصوص ارتودنسی کمک بگیرید. همچنین دقت کنید استفاده از دهانشویه های کلرهگزیدین طی این دوران منجر به زرد شدن دندان ها می شود.
بنابراین از دهانشویه مناسب دوران ارتودنسی استفاده کنید تا از زرد شدن دندان ها جلوگیری کنید.
3.آیا براکت ارتودنسی برای گفتار مشکل ایجاد می کند؟
- در روزهای اولیه درمان ارتودنسی ممکن است بیمار کمی نوک زبانی صحبت کند اما با گذشت چند روز بیمار به براکت ارتودنسی عادت می کند و می تواند به راحتی کلمات را تلفظ کند. این وضعیت ممکن است در ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی کمی بیشتر طول بکشد.
4.هر چند وقت یک بار باید برای معاینه ارتودنسی مراجعه کنیم؟
- بسته به نظر متخصص ارتودنسی معالج این بازه زمانی ممکن است از هر دو هفته تا هر دو ماه متغییر باشد. متخصص ارتودنسی پس از هر جلسه ویزیت بیمار زمان مناسب بعدی را به او یادآوری می کند. این بازه زمانی ویزیت ارتودنسی بسته به نوع درمان و مرحله درمان ارتودنسی متغییر خواهد بود.
در ادامه یکی از کلینک های مجهز دندانپزشکی در شمال تهران را به شما معرفی خواهیم کرد. این مجموعه با داشتن کادری مجرب و دندانپزشکانی متخصص می توانند همراهی برای شما باشند تا داشتن دندان هایی زیبا و سالم را تجربه کنید.
کلینیک تخصصی دندانپزشکی قلهک در شمال تهران
همانطور که گفته شد برای ترمیم و درمان دندان احتیاج است که او را نزد فرد متخصص برد تا با توانایی بهتری به انجام کار شما بپردازند.
کلینیک قلهک در تهران یکی از مراکز تخصصی دندان می باشد که دارای دندانپزشکان متخصص است و این برای کسانی که به دنبال دندانپزشک با تجربه هستند فرصت مناسبی است تا از خدمات این مجموعه بهره مند شوید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر می تواند به وب سایت کلینیک مراجعه فرمایید.
www.clinicgholhak.com