بیلیچینگ یا سفید کردن دندان ها
امروزه زیبا سازی دندان یکی از پرطرفدار ترین اقدامات بخصوص در جوانان است. دندان های درخشان علاوه بر اینکه لبخندتان را زیباتر می سازد، سلامت دهان و دندان را نیز بهبود می دهد. زیبایی یکی از نیازهای اساسی بشر است و انسان در تمامی شرایط زندگی تلاش می کند زیبایی را در زندگی خود حفظ کند. امروزه تخصص های فراوانی برای زیبا و زیبا تر شدن وجود دارد و دندان ها جز اساسی ترین عامل های زیبایی به حساب می آیند.
بلیچینگ از محبوب ترین درمان های زیبایی دندانپزشکی است. این روش راه سریع، غیر تهاجمی و مقرون به صرفه ای است که با سفید کردن دندان ها لبخندی زیبا به شما میبخشد. و تنها عارضه احتمالی آن امکان بروز حساسیت دندانی کوتاه مدت است که با خمیر دندانهای ضد حساسیت ازبین میرود. مراجعین به مطب دندانپزشکی اغلب از داشتن دندان هایی زرد و کدر ناراحت هستند و به دنبال راه حلی برای رفع این مشکل میگردند. مواد بیلیچینگ روی دندان های روکش شده و یا ونیر کامپوزیت شده تاثیر گذار نیست و رنگ آنها تغییر نمیکند. این روش در واقع راه درمانیست که بدون اینکه سطح دندان تراشیده شود، برای از بین بردن انواع لکهها و رنگدانههای روی دندان که در اثر مرور زمان و یا ژنتیکی به وجود آمدهاند. تعداد کمی از افراد دارای دندانهای شفاف و سفید هستند. رنگ دندانها به مرور زمان و افزایش سن تغییر میکند. هم چنین ذرات غذا و مصرف بعضی از نوشیدنیها مانند: چای، قهوه، تمشک و یا سیگار کشیدن، مصرف برخی آنتی بیوتیک ها و یا حتی شکاف و ترک کوچک در دندانها باعث زرد شدن رنگ در دندانها می شود. به علاوه تعدادی از افراد هستند که دارای دندانهای کدر به صورت مادرزادی هستند و انجام بلیچینگ میتواند به آنها کمک کند تا بدرنگیها و رنگدانههایی که باعث تغییر رنگ دندانها شده است برطرف کند و دندان های سفید تری نسبت به قبل داشته باشند.
روشهای بلیچینگ دندان
بلیچینگ یا سفید کردن دندان در مطب
بلیچینگ یا سفید کردن دندان در خانه
بلیچینگ در مطب
این روش نسبت به سفید کردن دندان در خانه هزینه بیشتری دارد. در این روش که طی 2 تا 6 جلسه (معمولا 3 جلسه) انجام میشود، ژل های بلیچینگ محصولات سفید کننده (مادهی سفید کننده دندان، پراکسید هیدروژن و یا پراکسید کاربامید میباشد که معمولاً حداکثر معادل 35% پر اکسید هیدروژن غلظت دارد) با غلظت بالا و برای زمان کوتاه و مشخصی بر روی دندان ها قرار داده میشود. سپس لیزر را بر روی دندانها می تابانند تا مواد شیمیایی را فعال کند. این سفید کننده ها ، با تجزیه رنگدانه ها دندان های شما را روشنتر میکنند. این یک روش شیمیایی است که ذرات این ماده به مینای دندان نفوذ کرده و دندانهای شما را سفید و لکه ها را از بین می برد
سرعت و همچنین تاثیر این روش از بیلیچینگ خانگی بیشتر است. ولی در صورتی که به درستی استفاه نشود ممکن است باعث آسیب به لثه و مخاط دهان شود. همچنین برای تثبیت نتیجه توصیه میشود بعد از بلیچینگ در مطب چند جلسه بلیچینگ خانگی صورت گیرد. برای جلوگیری از تماس مواد اکسیدکننده با لثهها از ژل های محافظ مخصوصی استفاده میشود که با دقت زیاد بر روی لثه قرار میگیرد. لامپ های هالوژن (دستگاه پلاسما ارک) ، ال ای دی های پر توان و یا لیزر های کم توان، دستگاه هایی هستند که تا حدودی در تسریع روند سفید سازی دندان کمک خواهند نمود. و مناسب برای آن دسته از بیمارانی است که زمان کمی برای تخصیص به خود درمانی دارند و تمایل دارند درمان خود را بهطور کامل به دندانپزشک واگذار کنند. استفاده از وسایل مختلف مانند لیزر و مواد با درصد بالا اغلب اوقات مشکلآفرین است.
بلیچینگ در منزل:
روش دیگر بلیچینگ سفید کردن دندان ها در منزل میباشد . در این روش دندان پزشک از دندان ها قالب دقیق تهیه میکند. بعد از نهایتا چند هفته دندان ها به میزان روشنی مد نظر میرسند. غلظت ژل مورد استفاده در این روش حدود 16 تا 20 درصد است. محصولاتی که برای سفیدکردن دندان ها در داروخانهها و سوپرمارکتها ارائه میشوند معمولا غلظتشان کمتر از ده درصد است، که با توجه به نظارت نداشتن دندانپزشک بر مراحل درمان و احتمال آسیب به لثه ها استفاده از آنها توصیه نمیگردد. بلیچینگ در منزل هر چند سخت تر است و اثرات آن دیر تر مشاهده می شود ، اما در نهایت مطلوب تر است. در این روش شما یکبار وقت میگذارید و به مطب دندان پزشک مراجعه می کنید و دندانپزشک از فک بالا و پایینتان قالب گیری میکند و ظرف مدت 2 الی 3 روزقالبی شفاف (تری) متناسب با سایز دندانهایتان که فضای خالی برای پر کردن ماده سفید کننده در آن تعبیه شده است به همراه ژل سفید کننده ارائه روش مصرف آن به شما میدهد. بعد از اینکه دندان پزشک تشخیص داد که آیا دندان های شما برای انجام بیلیچینگ مناسب است یا خیر، تمامی مراحل و انتخاب سفید کننده نیز زیر نظر دندان پزشک انجام میشود.
ممکن است در نگاه اول بیلیچینگ به روش خانگی خستهکننده به نظر برسد ولی نمیتوان از مزایای آن که ماندگاری طولانیمدت و با آسیبپذیری بسیار کمتر است چشمپوشی کرد. اگر در روش بلیچینگ در مطب دندانپزشک در انجام بلیچینگ دچار اشتباه شود یا در ایزوله کردن دندان ها مرتکب خطایی شود، منجر به سوختن دندان ولثه توسط لیزر و مواد میشود. در نهایت دندان پزشک موظف است شرایطی را ایجاد کند که شما بتوانید نسبت به انتخاب نحوه درمان خود درست تصمیم بگیرید.
الف.هنر بیلیچینگ به مهارت دندان پزشک شما بسته است . دستگاه ها ژل بلیچینگ قرار داده شده روی دندان شما را فعال میکنند . عمل سفید کردن دندان بوسیله هیدروژن پر اکساید انجام میشود.
ب.بیلیچینگ نیاز به تکرار دارد و دائمی نیست. فاصله جلسات درمانبه موتردی مثله بهداشت فردی ، عادت های غذایی و موارد مشابه بستگی دارد و معمولا بین بین چند هفته تا چند سال است.
ج. نتیجه بیلیچینگ به طور دقیق قابل پیش بینی نیست . به عبارت دیگر ، تضمینی بابت میزان روشنی دندان ها از طرف دندان پزشک به شما داده نخواهد شد .
د. پیشنهاد اکثر دندان پزشکان به شما این است که بعد از استارت درمان بیلیچینگ در مطب ادامه درمان در خانه توسط شما انجام شود. به طور خلاصه بلیچینگ موفق شامل درمان آفیس بلیچینگ بعنوان استارتر (شروع کننده) و هوم بلیچینگ بعنوان تثیبت کننده میباشد.
عمل بلیچینگی که در مطب صورت میگیرد به دو روش با استفاده از لیزر و بدون لیزر است که تفاوتی چندانی با یکدیگر ندارند
بیلیچینگ دندان با لیزر:
اولین قدم و بروزترین روش برای درمان با بیلیچینگ استفاده از لیزر است و دارای فواید بسیار زیادی نسبت به روش های دیگر است اما باید در نظر داشت احتمال برگشت رنگ دندان بعد از یک مدت وجود دارد و مدت زمان بسته به علت آن (مصرف دخانبات، رژیم غذایی خاص و...) متفاوت است و اگر آن علت ها تکرار شوند رنگ دندان ها هم دوباره به حالت قبل برمیگردد.
تفاوت جرم گیری با بیلیچینگ چیست
هر دو روش موجب روشنتر شدن دندان ها میشوند. نوع و میزان روشن شدن در هر کدام از روش ها متفاوت است. جرم گیری رنگ دندان ها را تغییر نمیدهد و پلاک ها را که باعث بدرنگی، ایجاد سطح زبر روی دندان ها و بوی بد دهان میشود پاک میکند اما بلیچینگ دندان صرفا خاصیت سفید کردن را دارد. برای سفید کردن دندان از بیلیچینگ و برای از بین بردن جرمها از جرم گیری استفاده می شود.
عوارض بیلیچینگ:
این روش عوارض خاصی ندارد اما به طور کلی قرار گرفتن مواد شیمیایی بر روی دندان عوارضی دارد که کاملا موقتی بوده و در طی چند روز و در مواردی حتی چند ساعت ممکن است برطرف شود. گاهی اوقات بدلیل استفاده از ماده شیمیایی که حاوی محلول بسیار قوی هیدروژن پر اکسید الست موجب ایجاد آلرژی در افراد میشود. در این مواقع دندان پزشک تشخیص میدهد که ادامه روند درمان امکان پذیر است یا خیر. از مهمترین عوارض بلیچینگ با لیزر می توان به حساس شدن لثه ها، تورم لثه ها ویا احساس درد لثه ها و دندان ها اشاره کرد.